Na Petřiny…

13. 3. 2023

…zavelel fasádník Gustav Prouza (v podání herce Vlastimila Brodského) v taxíku, po zpackaném večírku „v nóbl podniku v Praze“, který skončil požárem, díky konzumaci slivovice z vlastní lahve, ukrývané pod stolem. Všichni tři „hrdinové“ známého filmu SVĚTÁCI (režiséra Zdeňka Podskalského), pak museli prožít ještě mnohá příkoří, než se jim podařilo: „v prvotřídním podniku, kde jeden panák stojí, jako v krámě flaška“, zaujmout pozornost „skutečných dam-intelektuálek“ tak, aby hlavně nikdo nepoznal: „že jde jenom o tři obyčejnský fasádníci“…tolik stručná dějová linka uvedeného filmu, včetně několika autentických citací – záměrně hovorově a někdy i nespisovně – prostě tak, jak to bylo ve filmu 😉.

I náš tým v minulých dvou letech jezdil velmi často na Petřiny, a to z důvodu realizace objektu REZIDENCE PETŘINY, pro kterou ROLAND dodával veškeré dočasné konstrukce. Jednalo se o bytový dům disponující byty od 1KK, až po příjemných 4KK, včetně zázemí a parkovacích míst (více na www.rezidencepetriny.cz ). Z hlediska konstrukčního šlo převážně o stěnový konstrukční systém, s jedním podzemním, pěti standardními nadzemními a šestým (netypickým – vykonzolovaným) nadzemním podlažím. Hrubou stavbu, která byla navržena jako železobetonová, prováděla firma ARDEM STAVEBNÍ s.r.o., která je naším významným zákazníkem. Pro uvedenou stavby byly dodány zejména tyto bednicí systémy (v tomto případě do pronájmu / prodeje – klient si veškeré montáže a přesuny bednění realizoval na stavbě sám):

I když spolu film SVĚTÁCI a dnešní REZIDENCE PETŘINY zdánlivě nesouvisejí, některé podobnosti jsou zřejmé. Krom toho, že se děj filmu odehrává ve stavebním sektoru tehdejší doby a klíčovou rekvizitou příběhu, která tvoří podstatnou dějovou linku, je dočasná konstrukce – tedy lešení, je i lokace stejná – Praha / Petřiny. Našli bychom jistě i více podobností, nicméně jednu odlišnost obou příběhů musíme přeci jenom vyzdvihnout. Jsme velmi rádi, že náš klient – ARDEM STAVEBNÍ s.r.o. – nemusel konstatovat to, co paní Trčková (v podání herečky Jiřiny Šejbalové), v jedné ze závěrečných scén filmu, a to sice: „panebože…ono tam není lešení“, díky čemuž celá epizoda nakonec skončila četnými zraněními většiny zúčastněných. To se nám na Petřinách nestalo a podle přiložených fotek je evidentní, že naše dočasné konstrukce byly postaveny vždy včas a na svém místě !