Oblouk na Červené byl propojen

18. 12. 2023

Dnes proběhla betonáž poslední (spojovací) lamely oblouku železničního mostu přes VD Orlík v Červené nad Vltavou. Tím byl vytvořen tzv. klenák a klenba oblouku se stává „samonosnou“. Postupně budou deaktivována rektifikační lana oblouku, vedoucí z dočasných pylonů a etapa s názvem „oblouk“ bude definitivně dokončena. V příštím roce nás, společně s naším klientem Metrostav TBR a.s., čeká jednak realizace pilířů nad obloukem, ale zejména pak mostovky v oblasti nad obloukem, s navazujícími římsami. Dle předpokladu bude pak most v roce 2024 dokončen.

Atypické bednění a lešení pro spojovací lamelu bylo navrženo jako individuální sestava, která je jen zlomkem speciálních bednicích technologií, které ROLAND pro tuto stavbu již dodal. Na tomto místě se sluší poděkovat projektovému týmu Metrostav TBR a.s. v Červené nad Vltavou nejen za tuto velmi zajímavou realizaci s pracovním názvem „oblouk nad vodou“, ale zejména za korektní a věcnou spolupráci a celoroční komunikaci, jejímž výsledkem je – mimo jiné – mostní oblouk, zrealizovaný včas, dle harmonogramu stavby.

PÁNOVÉ GRATULUJEME A JEŠTĚ JEDNOU DĚKUJEME!

Před betonáží poslední části mostního oblouku bylo zapotřebí spustit oba vozíky LB na pontony. Svojí vahou by přitěžovaly vybetonované oblouky, které by nebylo snadné nastavit do přesné polohy před poslední betonáží. Přikládáme i několik fotografií z těchto předchozích prací.