ARÉNA BRNO a ROLAND

10. 6. 2024

V Brně se staví nová multifunkční hala ARÉNA BRNO, která se stane největším a nejmodernějším zázemím pro pořádání sportovních a kulturních akcí v regionu. Hala s kapacitou až 13 300 míst a 1 300 parkovacími místy tak doplní strategické projekty města a posune Brno na novou úroveň v oblasti pořádání velkých akcí světového formátu. S arénou přichází nová éra zážitků. Multifunkční hala ARÉNA BRNO je ukázkovým spojením funkčnosti s moderní architekturou. Svou velikostí respektuje okolní výstaviště a stává se jeho důležitým doplňkem. Dominantou jsou skleněné fasády a nerezové lamely, které propouštějí dostatek světla a doplňují významné pavilony v okolí. Inovativní světelné řešení umožňuje lamelám měnit barvu a intenzitu osvětlení, čímž symbolizují aktuální využití haly. Velkoplošné promítací plochy zprostředkovávají dění uvnitř a lákají pozornost informacemi či reklamou. Toliko citace z webu www.arenabrno.cz.

Společnosti ROLAND CZ se v souvislosti s výstavbou této multifunkční arény naskytla jedinečná příležitost, naprojektovat a dodat (v režimu pronájem) – pro našeho významného obchodního partnera METROSTAV a.s., divizi 6 – podpůrnou konstrukci, pro realizaci vodorovných nosných konstrukcí arény – tedy železobetonových desek. Jako ideální systém, se pro tuto disciplínu ukázal systém podpůrných věží TC-80. S ohledem na členitost základových konstrukcí, a současně i na variabilitu výškových úrovní stropních desek arény, které jsou navíc kombinovány s prefa-dílci, bylo nezbytné nejprve provést detailní technickou rešerši podpůrné konstrukce a následně začít dodávat na stavbu věže tak, aby v logistické koordinaci se stavbou, která se poměrně dynamicky vyvíjí, práce plynule navazovaly. I když jsme teprve v prvním dilatačním záběru a většinu prací máme před sebou, troufneme si konstatovat, že se nám tato koordinace prozatím docela daří.   

Dlužno dodat, že METROSTAV a.s. – D6, používá pro realizaci svislých nosných konstrukcí arény (základů, sloupů a stěn) kapacity vlastní půjčovny bednění, která disponuje zejména produkty společnosti PERI. I tato interakce a součinnost je však pro nás velmi poučná a užitečná, neboť se často stává, že systémy pro svislé nosné konstrukce arény, je třeba operativně doplnit a v celku bez problému se tak děje i z produktového portfolia společnosti ROLAND (např. jednostranné opěry, pro jednostranné šalování stěn). Ať tak či tak, máme velkou radost z důvěry, kterou nám společnost METROSTAV a.s. – D6, z pozice klíčového subdodavatele žb. konstrukcí, na projektu ARÉNA BRNO prokázala. Pro úplnost doplňujeme, že generálním dodavatelem stavby je společnost HOCHTIEF CZ, která uspěla v tendru na dodávku ARÉNY BRNO s nabídnutou cenou za bezmála 4,5 miliardy korun.